Informatie voor deelname

Als u met uw praktijk deelneemt aan JHN dan worden de gepseudonimiseerde gegevens uit uw HIS elk kwartaal uitgelezen. De gegevens van patiënten die hebben aangegeven niet mee te willen doen worden daarbij niet meegenomen.  

Door deelname aan JHN draagt u met uw praktijk bij aan een lerend gezondheidszorgsysteem waarin de gegevens worden gebruikt om de eerstelijns zorg te verbeteren door zorginnovatie en wetenschappelijk onderzoek. Nieuw verkregen kennis kan in nieuwe richtlijnen terecht komen en of leiden tot verbetering van de zorg in de praktijk of beleid. 

De vragen die beantwoord worden met de data uit JHN komen vanuit onderzoekers en het zorgveld in de regio Utrecht. JHN is een onderdeel van de Academische Werkplaats Huisartsgeneeskunde (AWH). Onderdeel van de AWH is het huisartsen innovatie team (HIT) dat bestaat uit huisartsen uit de regio die ingebed zijn zowel in de regio als in de afdeling Huisartsgeneeskunde en Verplegingswetenschap van het UMCU. De HIT huisartsen hebben een verbindende rol bij het ophalen van vragen vanuit de zorgvloer en de vertaling van onderzoeksresultaten naar scholing, zorg of beleid. Ook heeft een aantal van hen zitting in de JHN-stuurgroep.  

Een voorbeeld van het gebruik van data uit JHN voor zorginnovatie is het Wijk Data Wijk Doen (WDWD) project in Utrecht, waarbij JHN-data wordt gebruikt als spiegelinformatie om op wijkniveau beleid te kunnen maken. Een tweede voorbeeld is Zorg Op de juiste plek in Utrecht (ZOUT). Hierbij worden JHN-data gekoppeld aan ziekenhuisdata om de implementatie van Regionale Transmurale Afspraken (RTA) te kunnen evalueren. 

Data uit het JHN kunnen op meerdere manieren voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Er kan bijvoorbeeld onderzoek gedaan worden naar de prevalentie of incidentie van bepaalde aandoeningen, of veranderingen hierin over tijd. Ook kan worden onderzocht hoe binnen JHN bepaalde aandoeningen behandeld worden, en wat het effect hiervan is. Tot slot worden data uit JHN gebruikt om modellen te ontwikkelen die de aanwezigheid (diagnose) of het optreden (prognose) van een bepaalde aandoening voorspellen.  

Door deel te nemen aan JHN is uw praktijk onderdeel van regionale ontwikkeling, innovatie en wetenschap, en zorgen we ervoor dat we representatieve routine eerstelijns zorg data hebben. We zorgen zo samen voor de inrichting van de zorg van de toekomst. 

 

Wat wordt er van deelnemende huisartsenpraktijken verwacht?

Iedere individuele huisartsenpraktijk tekent met het JHN een praktijkovereenkomst. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd over onder meer het informeren van patiënten en levering van data.

Informeren van patiënten

De huisarts is verplicht patiënten te informeren over het gebruik van gepseudonimiseerde zorggegevens door het JHN. Het JHN faciliteert hierin door posters en folders beschikbaar te stellen, evenals teksten voor op de website en schermen in de wachtkamer.

Klik hier voor de wachtkamer poster en –folder.

Patiënten hebben het recht om het delen van hun zorggegevens te weigeren. In dat geval zullen zij dat doorgeven aan de huisarts of zorgverlener. Deze registreert dit in het elektronisch medisch dossier en zorgt ervoor dat er geen gegevens van deze patiënt naar het JHN worden gestuurd.

Het aanleveren van gegevens

De huisartsenpraktijk heeft of krijgt via een inlogstructuur toegang tot het VIPLive-portaal van Calculus/Proigia. Vanuit dit portaal kunnen de zorggegevens vanuit het HIS ieder kwartaal worden geüpload naar Calculus/Proigia.

Na het uploaden van de zorggegevens wordt de huisartsenpraktijk gevraagd deze gegevens door te leveren aan de JHN-database. Dit kan door in het VIPLive-portaal op de ‘JHN’ knop te drukken.

Daarmee wordt het proces in gang gezet om de gegevens via een Trusted Third Party (ZorgTTP) te pseudonimiseren en door te leveren aan de JHN-database. Gegevens van patiënten die aangegeven hebben niet mee te willen doen worden uit de selectie gelaten.

Vergoedingen

In ruil voor het beschikbaar stellen van routinezorggegevens kunnen praktijken kiezen tussen het ontvangen van een tegemoetkoming in kosten of ondersteuning in de vorm van gedetailleerde rapportages of spiegelinformatie over epidemiologische gegevens. Dit biedt de mogelijkheid aan de praktijk om deel te nemen aan projecten rond innovatie- en kwaliteitsbeleid van de koepel waaronder de huisarts valt. De JHN routinezorgdatabase en de samenwerking met JHN is niet bedoeld om rapportages op te leveren voor de bedrijfsvoering van de deelnemende praktijken, er zal bijvoorbeeld geen kwartaalrapportage voor de zorgverzekeraar worden opgeleverd aan de deelnemende praktijk door JHN.

Deelname aan door JHN georganiseerde nascholings- en netwerkbijeenkomsten is kosteloos, en wordt zoveel mogelijk geaccrediteerd

Wilt u meer weten of heeft u vragen: neem dan contact op met het secretariaat via SecretariaatJHN@umcutrecht.nl.